Τα οστά(κόκαλα) μας είναι πολύ σκληρά και προστατεύουν πολλά σημαντικά όργανα του σώματός μας και ταυτοχρόνως, με τη βοήθεια των μυών, μας βοηθούν στη κίνηση. Χωρίς τα οστά, δεν θα περπατούσαμε, δεν θα μπορούσαμε να τρώμε, να παίζουμε, κτλ. Ορισμένες φορές και αυτά τα σκληρά όργανα του σώματός μας μπορούν να σπάσουν. Όπως ένα κλαδί, τα οστά μας λυγίζουν όταν τα φορτίζουμε. Όταν όμως το φορτίο ή το βάρος είναι υπερβολικό ή ξαφνικό, τα οστά μπορεί να σπάσουν. Μπορείς να σπάσεις τα οστά σου πέφτοντας από το ποδήλατό σου, από τα σκαλιά του σχολείου σου, κτλ.

 Όταν σπάει το οστό λέγετε κάταγμα. Υπάρχουν πολλών ειδών κατάγματα:

 -    Πλήρες κάταγμα, όταν το οστό έχει σπάσει σε δύο κομμάτια.
    
-    Κάταγμα χλωρού ξύλου, όταν το οστό ραγίζει μόνο από τη μία του πλευρά (όχι διαμπερές).

-    Συντριπτικό κάταγμα, όταν το οστό έχει σπάσει σε πολλά κομμάτια.

-    Ανοιχτό ή Επιπλεγμένο κάταγμα, όταν υπάρχει ανοιχτό τραύμα και το οστό φαίνεται να προεξέχει από το δέρμα.


Τι συμβαίνει όταν σπάει ένα οστό;

   Ο πόνος είναι το πρώτο σύμπτωμα. Το αίσθημα του πόνου διαφέρει από άτομο σε άτομο, αλλά συνήθως περιγράφεται ως βαθύς, βουβός πόνος, όπως σε ένα πονοκέφαλο. Σε ένα ράγισμα του οστού, το παιδί μπορεί και να μη πονάει καθόλου.

   Ένα κάταγμα είναι μεγάλο σοκάρισμα για το σώμα σου. Είναι φυσιολογικό λοιπόν, να έχεις συμπτώματα και από άλλα σημεία του σώματός σου όπως, ζαλάδα, τάση για εμετό, και να αισθάνεσαι ότι κρυώνεις(ρίγος).

   Εάν υποψιάζεσαι ότι εσύ έχεις ή κάποιος άλλος έχει κάποιο κάταγμα, θα πρέπει να ακολουθήσεις τις ακόλουθες οδηγίες:

   - να παραμείνεις ήρεμος.
   - να φροντίσεις ώστε ο τραυματίας να είναι άνετος και να κάθεται αναπαυτικά.
   - να ενημερώσεις κάποιον ενήλικα (εάν είσαι παιδί).
- εάν δεν υπάρχουν ενήλικες, κάλεσε το 166 για ασθενοφόρο.

 
   Το χειρότερο που μπορείς να κάνεις σε ένα κάταγμα είναι, να μετακινήσεις το κάταγμα. Στην περίπτωση αυτή θα αυξήσεις το πόνο και θα κάνεις μεγαλύτερη ζημιά.

   Εάν δεν ξέρεις ποιο οστό είναι σπασμένο και ο τραυματίας πονάει στον αυχένα ή την οσφύ (τη μέση) μην το μετακινείς. Κάλεσε αμέσως το 166 για βοήθεια.

   
   Τι Κάνει ο Γιατρός;

   Για να θεραπεύσει το σπασμένο οστό, ο γιατρός πρέπει να ξέρει τι είδος κάταγμα είναι και σε ποιο σημείο του σώματος βρίσκεται. Για το λόγο αυτό χρειάζεται να γίνει ακτινογραφία στο σημείο της βλάβης. Η ακτινογραφία είναι σαν μία φωτογραφία των οστών. Βοηθούν το γιατρό να εκτιμήσει καλύτερα το σπάσιμο και επίσης να μελετήσει τον τρόπο θεραπείας του και να το τοποθετήσει στην αρχική του θέση(ανάταξη).

   Μετά την ανάταξη του κατάγματος, το επόμενο βήμα είναι να ακινητοποιηθεί και αυτό γίνεται με τον γύψινο επίδεσμο ή νάρθηκα. Στη σημερινή εποχή της ορθοπαιδικής ο γύψος έχει αντικατασταθεί με άλλα συνθετικά υλικά, τα οποία είναι πιο ελαφριά, περισσότερο αντοχής και ορισμένα είναι εύκαμπτα και αδιάβροχα. Το κάταγμα θα παραμείνει στο νάρθηκα, όσο καιρό θεωρήσει ο γιατρός χρειάζεται για να πωρωθεί (να κολλήσει).

   Ορισμένες φορές, όταν το κάταγμα βρίσκεται σε μεγάλο οστό, όπως το μηριαίο, ή όταν το κάταγμα σπάσει σε πολλά κομμάτια ή όταν σπάσει μέσα στην άρθρωση και δεν ανατάσσεται, τότε χρειάζεται χειρουργική επέμβαση για να τοποθετηθεί στη σωστή του θέση. Αυτό θα το κρίνει ο γιατρός.

 Πως Κολλάει το οστό;

   Τα οστά μας έχουν την ικανότητα να θεραπευτούν ή να κολλήσουν μόνα τους. Στη περιοχή του κατάγματος, τα οστά μας παράγουν πολλά νέα κύτταρα και νέα αγγεία(αρτηρίες και φλέβες), τα οποία ξαναχτίζουν νέο οστό. Τα νέα αυτά κύτταρα και αγγεία παράγονται σε κάθε άκρη του κατάγματος, όπου γεφυρώνουν το κενό που είχε σχηματιστεί.


   Τι Κάνουμε Όταν Αφαιρούμε τον Γύψο.

   Για την αφαίρεση του γύψου, ο γιατρός χρησιμοποιεί ένα ειδικό πριόνι, το οποίο δεν κόβει το δέρμα και δεν πονάει. Για τους εύκαμπτους νάρθηκες δεν χρησιμοποιούμε πριόνι αλλά ψαλίδι.

   Μόλις αφαιρεί ο γιατρός τον γύψο, η περιοχή αυτή αισθάνεται και φαίνεται λίγο παράξενη. Το δέρμα μπορεί να είναι ωχρό, ξερό και να μοιάζει να έχει λέπια. Οι τρίχες της περιοχής μπορεί να φαίνονται πιο σκούρες από τις άλλες τρίχες και το μέλος ή σκέλος να είναι ατροφικό.


   Δεν ανησυχούμε. Όλα αυτά είναι προσωρινά. Τα παιδιά θεραπεύονται γρήγορα και επανέρχονται στη καθημερινότητά τους γρήγορα. Ορισμένες φορές ο γιατρός μπορεί να συστήσει ασκήσεις ή φυσικοθεραπείες ή να αποφεύγονται κάποιες δραστηριότητες για κάποιο συγκεκριμένο διάστημα.  
 

   Πως Μπορούμε Να Αποτρέψουμε Άλλα Κατάγματα;

  Επειδή ατυχήματα συμβαίνουν, καλό θα είναι τα παιδιά να ακούν τις οδηγίες των δασκάλων και προπονητών τους. Πάντα πρέπει να φορούν τα προστατευτικά του κάθε αθλήματος και να κάνουν προθέρμανση πριν από κάθε αθλητική δραστηριότητα.

   Επίσης πρέπει τα παιδιά να θρέφονται σωστά με τροφές πλούσιες σε ασβέστιο και βιταμίνη D, όπως γάλα και γαλακτοκομικά, μπρόκολο, φυσικούς χυμούς, κ.ά. και να ασκούνται με αθλήματα που εμπεριέχουν άλματα και τρέξιμο.

     


  Κων/νος Κουτούζος
Ορθοπαιδικός Χειρουργός

 

JSN Medis template designed by JoomlaShine.com